Velký průvodce výběrem nábytku do ložnice

 

Ať už jste se rozhodli doplnit vaši stávající ložnici novým kusem nábytku nebo chystáte rovnou kompletní renovaci celé místnosti, výběr toho správného nábytku nemusí být tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Nábytek do ložnice je totiž na trhu dostupný v nespočtu stylů, rozměrů a materiálových či barevných variant. Sladit to všechno dohromady může být oříškem, ale náš velký průvodce nákupem vám výběr usnadní.

Styl

Styl, do kterého je celý interiér laděn, je pro výběr nábytku klíčový. Odráží váš vkus a současně definuje celkovou atmosféru místnosti. Provedeme vás těmi nejpopulárnějšími styly a získáte také několik tipů, jak podle nich nábytek vybrat. Pamatujte, že styl je tím, co vám umožní cítit se v ložnici skutečně jako doma.

Moderní styl

Moderní styl je charakterizován jednoduchými, čistými liniemi a minimalismem. Při výběru nábytku pro moderní ložnici se zaměřte na funkčnost a jednoduchost. Zvolte postel s jednoduchým rámem a neutrálními barvami, skříně a další kusy nábytku by měly být také jednoduché a minimálně zdobené. Moderní styl také často využívá materiály jako je kov, sklo nebo lakované dřevo.

Vintage styl

Vintage styl je inspirovaný designem z minulých desetiletí, obvykle 20. a 30. let 20. století. Nábytek ve vintage stylu má často zaoblené tvary, zdobené detaily a používají se u něj pestré barvy. Při výběru vintage nábytku hledejte kusy, které mají historický vzhled, jako jsou třeba postele s kovovými rámy nebo dřevěné skříně s vyřezávanými detaily.

Rustikální styl

Rustikální styl je inspirován přírodními prvky a venkovským životem. Nábytek v rustikálním stylu je často vyrobený z masivního dřeva a má robustní vzhled. Při výběru rustikálního nábytku se zaměřte na přírodní materiály a textury, jako je dřevo, kůže nebo kámen.

Průmyslový styl

Průmyslový styl, známý také jako industriální, je inspirován továrními a skladovými prostorami. Tento styl kombinuje syrové materiály jako ocel, cihly a dřevo. Nábytek pro industriálně laděnou ložnici může zahrnovat kovové postele, skříně z recyklovaného dřeva a kovové police.

Minimalistický styl

Minimalistický styl se soustředí na jednoduchost. Nábytek v minimalistickém stylu má jednoduché tvary, čisté linie a omezenou paletu barev. Při výběru nábytku pro minimalistickou ložnici se zaměřte na funkčnost a vyhýbejte se zbytečným ozdobám. „Méně je více“ je zde hlavním mottem.

Skandinávský styl

Skandinávský styl se vyznačuje jednoduchostí a funkčností. Při výběru nábytku pro skandinávskou ložnici vybírejte z lehkých dřevin, jako je borovice, a udržujte paletu barev světlou a neutrální.

velky-pruvodce-vyber-nabytku-do loznice

Rozměry nábytku a velikost ložnice

Rozměry nábytku jsou stejně důležité jako rozměry vaší ložnice. Vzhledem k tomu, že ložnice je místem určeným pro odpočinek, je důležité, aby byl nábytek rozměrově přiměřený velikosti místnosti a poskytoval dostatek pohodlí. Současně je třeba ponechat v ložnici dostatek prostoru pro pohyb a také proto, aby interiér nepůsobil přeplácaně.

Pamatujte, správně zvolený nábytek vytvoří pohodlný, funkční a esteticky příjemný prostor pro odpočinek a relaxaci. Následující tipy vám pomohou vybrat nábytek do ložnice podle rozměrů.

Postel

Postel je středobodem každé ložnice, a tak je důležité zvolit ten správný rozměr. Pro jednotlivce je obvykle dostačující postel o šířce 90 cm nebo 120 cm. Pro páry je vhodnější postel široká 160 cm nebo 180 cm, na které se oba pohodlně vyspí. Větší postele o šířce 200 cm nabízí přímo luxusní prostor k odpočinku, ale vyžadují také dostatek místa v ložnici.

Pamatujte také na délku postele – pro většinu dospělých je nutná minimální délka 200 cm. Výška postele by pak měla být taková, abyste mohli pohodlně vstávat a lehat.

Skříně a komody

Při výběru skříně nebo komody je důležité vzít v úvahu jejich rozměry vzhledem k prostoru. Měli byste mít dostatek místa na to, abyste mohli plně otevřít dveře nebo šuplíky bez narážení do jiného nábytku nebo stěny.

Výška skříně by měla být také přiměřená výšce stropu. Nezapomeňte, že pro bezproblémovou montáž šatní skříně je třeba k její výšce připočíst dalších 5 cm prostoru navíc.

V neposlední řadě samozřejmě zvažte i to, kolik úložného prostoru vám daná skříň nabídne. Zvládnete do ní uskladnit všechny vaše nezbytnosti? Výborně, právě jste našli správnou velikost skříně.

Noční stolky

Noční stolky by měly být správně vysoké tak, aby jejich vrchní deska byla ve stejné úrovni s vrchem matrace vaší postele. To umožňuje snadný přístup k předmětům odloženým na stolku, jako je budík, kniha nebo sklenice vody.

Šířka nočního stolku by měla být přiměřená velikosti postele, aby celek nepůsobil rušivě. U širších postelí se mohou hodit větší noční stolky, které poskytují více úložného prostoru.

Další nábytek

Máte-li v ložnici dostatek místa, vyzkoušejte přidat další kusy nábytku, jako je křeslo, pohovka, toaletní stolek nebo psací stůl. Stejně jako u ostatního nábytku, vezměte v úvahu rozměry těchto kusů a ujistěte se, že nebudou překážet v pohybu po místnosti.

Materiál

Materiál nábytku má zásadní vliv na jeho vzhled, funkčnost a životnost. Při výběru nábytku do ložnice byste měli vzít v úvahu, jaké materiály odpovídají vašemu stylu, potřebám a rozpočtu. Zde je několik tipů, jak vybírat nábytek do ložnice podle materiálu.

Dřevo

Dřevo je díky svému přírodnímu vzhledu, odolnosti a dlouhé životnosti velmi oblíbenou volbou. V nabídce najdete různé druhy dřeva, každý s vlastními specifickými vlastnostmi. Tvrdé dřevo jako je dub, javor nebo ořech je odolné a dlouhověké, ale také dražší. Měkké dřevo jako borovice nebo smrk je levnější, ale méně odolné.

Kov

Kovový nábytek je odolný a snadno udržovatelný, skvěle se hodí do moderní nebo industriálně laděné ložnice. Kov, jako je ocel nebo hliník, se používá pro postele, skříně, stolky nebo jiné kusy nábytku a najdete jej v různých barvách a texturách (včetně lesklé, matné nebo patinované povrchové úpravy).

Sklo

Sklo je často používáno pro stolky nebo jiné menší kusy nábytku. Je elegantní, moderní a může opticky zvětšit prostor tím, že umožňuje průchod světla. Nicméně, sklo je náchylné k poškrábání či prasknutí a vyžaduje pravidelné čištění, aby vypadalo dobře.

postel-a-nocni-stolek-v loznici

Barva

Barva nábytku dokáže značně ovlivnit atmosféru vaší ložnice. Správně vybrané barvy mohou ložnici oživit, dodat jí klidnou a útulnou atmosféru nebo jí naopak vtisknout luxusní vzhled. Při výběru nábytku do ložnice podle barvy je třeba zvážit několik faktorů, které si nyní rozebereme blíže.

Slaďte barevně celou ložnici

Je velmi vhodné nábytek sladit s barevnou paletou použitou ve vaší ložnici. Pokud máte jasně barevné stěny, můžete vyvážit jejich intenzitu volbou nábytku v neutrálních odstínech, jako je bílá, šedá nebo béžová. Pokud jsou naopak vaše stěny v neutrálních tónech, hodí se vnést do místnosti trochu života pomocí nábytku v odvážných barvách.

Vytvořte jedinečnou atmosféru

Barvy mají velký vliv na naše nálady a pocity. Pokud chcete vytvořit klidnou a relaxační atmosféru, volte nábytek v chladných a tlumených odstínech, jako je modrá, zelená nebo fialová. Pokud naopak chcete ložnici plnou energie, zvolte nábytek v teplých a jasných barvách, třeba v červené, oranžové nebo žluté.

Kontrast a doplňky

Při výběru barvy nábytku nezapomínejte na kontrast a doplňky. Kontrastní barvy mohou vytvořit dramatický efekt a dodat místnosti vizuální zájem. Například tmavý nábytek na světlé podlaze dokonale vynikne a naopak.

Doplňky jako polštářky, deky, závěsy nebo obrazy rovněž hrají roli při výběru barvy nábytku. Můžete buď sladit barvu nábytku s barvou doplňků nebo vytvořit odvážný kontrast, který dodá interiéru na zajímavosti.

Vybíráme jednotlivé typy nábytku podle parametrů

Nábytek do ložnice není jen o estetice, je také o funkčnosti. Pomůžeme vám z naší nabídky vybrat jednotlivé typy nábytku do ložnice podle klíčových parametrů.

Postele

Postel si v našem sortimentu vyberete na základě mnoha různých parametrů, a to zejména podle:

Nejoblíbenější postele

Noční stolky

Nabízíme noční stolky v mnoha různých provedeních. Vybírejte je podle následujících parametrů:

Nejoblíbenější noční stolky

Šatní skříně

Vyberte si šatní skříně z naší nabídky podle následujících parametrů:

Nejoblíbenější šatní skříně