Využijte ložnici jako skvělé místo k relaxaci

Spánek je pro člověka tou nejpřirozenější věcí, bohužel v dnešní uspěchané době stále více lidí trpí nespavostí. Jednou z příčin může být stres. Toho se můžete zbavit cílenou meditací a relaxací v prostředí svého domova. A které místo je jako stvořeno pro relaxaci a uvolnění? No přece ložnice.

Postel v hlavní roli

Ústředním bodem každé ložnice je samozřejmě postel. Ta musí být pohodlná a zároveň hezká na pohled. Ideálním materiálem je samozřejmě masivní dřevo, které je trvanlivé, pevné a krásné. Postel z masivního dřeva vám za pár let rozhodně nezačne vrzat, a když se o ni dobře postaráte, tak vám bude sloužit dlouhé roky.

Otázkou pohodlí je také matrace. Tu rozhodně nevybírejte podle doporučení na internetu, nebo protože vaše kamarádka vám nějakou doporučila. Nákup správné matrace může být běh na dlouhou trať. Navštivte specializovanou prodejnu, kde vám školený personál pomůže vybrat to pravé pro vás.

postel-z-masivu

Šatní skříně a noční stolky mohou být moderní i stylové

Když pořídíte do ložnice dřevěnou postel, tak investujte i do dřevěného nábytku, ideálně do stejného druhu dřeva. Celý prostor bude vypadat jednotně a uceleně, což na psychiku působí velmi dobře a pomůže vám uvolnit se.

Noční stolky umístěte těsně k posteli a postavte na ně tlumené lampičky, které mají ideálně červené žárovky, kvůli produkci hormonu melatoninu. Modré světlo totiž může být také příčinou nespavosti. Na noční stolek nedávejte nic, co vás může večer rozrušit, diář nebo notebook vám přes práh nesmí.

satni-skrine-a-nocni-stolky

Doplňky dělají tu správnou pohodu

Klidnou atmosféru navodíte i vhodnými doplňky. Klíčový je také výběr barev. Agresivní barvy do ložnice nepatří, volte tlumené tóny nebo pastelové barvy. Není třeba interiér přesytit mnoha barvami. Ústřední je samozřejmě barva na stěnách a k ní vyberte maximálně tři doplňkové barvy, které spolu ladí, a v nich nakupte doplňky. Doplňkem v ložnici je i povlečení.

Obrazy a jiné dekorace musí být příjemné. Velmi stylovým doplňkem může být lapač snů zavěšený nad postelí. Nemusíte věřit v jeho údajnou moc, ale na vás působit alespoň jako placebo. Neodmyslitelným doplňkem ložnice jsou závěsy. Ideální jsou zatemňovací závěsy, které plní nejen dekorační, ale i stínící funkci.

doplnky-zrcadlo

Co do ložnice nepatří

Nedávejte do ložnice nic, co vás může rozrušit. Ložnice má být místem relaxace a odpočinku. Vyřiďte nepříjemný telefonát v pracovně nebo obývacím pokoji a do ložnice už vejděte s čistou hlavou. Dobře si zvažte, zda si v ložnici zřídíte pracovní koutek. Naladit se do dobré nálady bude možná obtížnější.

Zvažte také umístění elektroniky. Většina zařízení vydává modré světlo, které nám brání usnout. Navíc televize je také zabijákem všech romantických vztahů. Jestli chcete sledovat televizi, tak v obývacím pokoji. Ložnici ponechte jako prostor pro spánek a odpočinek.

Jak si vytvořit pohádkovou komnatu

Zámecký styl pohladí po duši nejednoho milovníka romantiky. A ložnice je ideálním místem na vytvoření pohádkové komnaty. Stačí zámecká postel, nebesa a několik dobových doplňků a iluze je naprosto dokonalá. Velkou službu vám odvedou například těžké závěsy s bohatým zdobením. A co nesmí v zámecké ložnici chybět? No přece zámecká pohovka nebo lenoška. Umístěte ji k nohám postele nebo do rohu místnosti a místnost hned získá novou přidanou hodnotu. Nebojte se, že ji nevyužijete. Díky pohovce v ložnici získáte ideální prostor na čtení skrytý od ostatních členů domácnosti. Kde jinde si vychutnat chvíli jen sám pro sebe?

zamecka-pohovka