Jak se starat o dřevěný nábytek, aby dlouho vydržel

Dřevěný nábytek je krásný a nadčasový. Ať si koupíte jakýkoliv kus, tak si můžete být jistí, že z módy rozhodně nevyjde. Dalším ohromným pozitivem je dlouhověkost masivního nábytku. Málokterý nábytek vydrží dlouho jako ten ze dřeva. Aby dřevo zůstalo vaším věrným přítelem, musíte se o něj náležitě postarat.

 moderni-satni-skrin

Vytvořte dřevu ideální podmínky

Dřevo je přírodní materiál a také se tak chová. Ve vlhku dřevo natahuje vlhkost a bobtná, v suchu naopak vysychá a zmenšuje svůj objem. Dřevu nejvíce svědčí stálé podmínky. Vlhkost ideálně mezi 40 a 60 procenty a teplota kolem 20 stupňů.

Dřevo nesnese ani výkyvy vlhkosti ani teploty. Dejte si proto pozor, kam dřevěný nábytek stavíte. Ve vlhkých prostorách nejdříve vyřešte vysokou vzdušnou vlhkost a teprve posléze můžete nakoupit masivní nábytek. Vlhkost se na dřevu podepisuje nejvíce, nevzhledných vln a boulí se už nezbavíte a budou hyzdit nábytek.

Dřevěný nábytek nepatří ke krbu nebo k radiátoru, kde se často mění teplota a je zde sušší vzduch. Ani přímé slunce se s dřevem příliš nekamarádí. Během pár let se může barva vyšisovat a náprava není nejjednodušší.

dreveny-nabytek-sedy

Jak pečovat o dřevo

Na běžný úklid toho opravdu moc nepotřebujete. Úplně si vystačíte se suchým hadříkem nebo jemnou prachovkou. Pro lepší pocit můžete hadřík namočit, ale dobře jej vyždímejte a dřevo utřete dosucha, aby se na něm nevytvořily boule.

Pro zamezení usedání prachu si pořiďte antistatický sprej na dřevo. Ten jednoduše nastříkáte v tenké souvislé vrstvě a je hotovo. Existují i různé leštěnky na dřevo, ale není to nezbytně nutné. Než použijete nějaký přípravek na celou plochu, tak odzkoušejte reakci na malém skrytém místě.

pece-o-dreveny-nabytek

Čeho se v péči o dřevo vyvarovat

Rozhodně zapomeňte na drhnutí abrazivními houbičkami či drátěnkami. Ani chemie se s dřevem nekamarádí, proto nepoužívejte nic chemického, co není určeno přímo na nábytek z masivního dřeva. Úplně nejlépe uděláte, když oslovíte přímo prodejce nábytku nebo nejbližšího truhláře a určitě dostanete cenné rady.

Když se na masivní dřevěný nábytek něco vylije, tak dbejte na okamžité odstranění tekutiny a buďte opravdu důslední. Vytřete každý roh záhyb. Pokud voda zatekla za záhyb, tak můžete zkusit nasypat na vlhké místo syrovou rýži, která vysává vlhkost. Stejnou službu vám prokáže i sůl.

Rýhám a škrábancům se nevyhnete

Na méně hluboké skřábance v laku je vhodná ocelová vlna 0000, co nejjemnější. Nejprve se postižené místo tlakem "přebrousí" dokud rýha nezmizí a následně se dlouhými tahy přebrousí celá deska, například stolu. Vše se důsledně ofouká, neboť na nábytku zůstává obroušený lak a jemné ocelové vlásky. Vše se přetře nejlépe voskem naneseným na mořskou houbu (je jemná oproti molitanu). Po zaschnutí se celá plocha vyleští bavlněným hadrem. 

Rýhám na nábytku se časem nevyhnete, a jakmile je objevíte, tak vám budou připadat třikrát větší a nebudete mít klid, dokud nezmizí. Vyzkoušet můžete nějakou osvědčenou babskou radu. Na světlé dřevo smíchejte jeden díl octa a oleje a opatrně potřete. Na všechny odstíny dřeva je pak vhodný vlašský ořech.

Samozřejmě můžete sáhnout po komerčním výrobku. Existují tužky v odstínech dřeva, těmi stačí rýhu jednoduše zamalovat. Koupit můžete i sady na opravu rýh ve dřevě. Opět platí pravidlo, že vosk či tužku otestujte na méně viditelném místě, aby opravený škrábanec nekontrastoval s originální barvou.

novy-nabytek

Dejte nábytku nový kabát

Velmi poškozené dřevo můžete samozřejmě vyhodit a koupit nový nábytek, nebo jej lze nechat u restaurátora přebrousit a znovu nalakovat. Cena takového úkonu samozřejmě není nejnižší, ale je to jediný způsob, jak zachovat původní nábytek.

Nezapomínejte, že dřevěný nábytek nejsou jen skříně a police. Ze dřeva jsou i postele nebo područky a kostra masivních pohovek. I těm musíte věnovat náležitou pozornost, kterou si jistě zaslouží.