Jak zařídit pracovnu, aneb zaujměte své potenciální klienty

Zařizování kanceláře, kde se stýkáte se svými potenciálními zákazníky, nebo investory je velká věc. Ukazujte protistraně kus sebe i své firmy. Přestože se kniha nemá hodnotit podle obalu, tak spousta lidí dá na první dojem a když se jim u vás líbit nebude, tak se obrátí na konkurenci.

 

Vhodný výběr nábytku vzbudí ve vašem zákazníkovi důvěru

Při uzavírání obchodu potřebuje zákazník cítit pocit jistoty, obzvláště jde-li o velkou sumu peněz. Neexistuje univerzální návod na všechny, ale základem všeho je profesionální dojem. Špinavá neuklizená kancelář nepůsobí dobře a vy budete v očích klienta vypadat jako nedůsledný bordelář.

Prvním bodem je uklizený prostor a přívětivé místo. Lidé jsou obzvláště citliví na vůně, můžete se pokusit navodit příjemnou atmosféru nějakou vonnou esencí nebo květinami, ale úplně dobře postačí i vyvětraný prostor s čerstvým vzduchem. Zakouřené prostředí, pot, zapáchající chodidla nebo vůně neidentifikovatelných zbytků jídla zajistí, že zákazníka už podruhé neuvidíte.

dreveny-stul-v-pracovne

Ideální nábytek pro kancelář existuje

Každý obor podnikání potřebuje specifický typ kancelářských prostor. Ve větších firmách typu open space postačí konferenční místnost, kde se lze stýkat i s klienty. Advokáti, právníci, obchodní zástupci a výše postavení manažeři či majitelé firem by však měli mít svoji vlastní kancelář. Čím vyšší postavení, tím větší kancelář.

Důležitý je dostatek denního světla. Sluneční paprsky regulujte roletami či žaluziemi, závěsy se do kanceláře příliš nehodí. Než si pronajmete kancelářský prostor velkorysých rozměrů, tak si jej osobně prohlédněte. Ve finále může být skutečně využitelná plocha mnohem menší kvůli sklonu střechy, sloupkům nebo výčnělkům.

Jaký nábytek je vhodný do kanceláře

Když se řekne kancelář, tak si většina lidí představí dvě varianty. Jednu s těžkým masivním nábytkem ve stylu pánského klubu nebo moderní kancelářský prostor plný skla a kovu. Ani jedna z možností není špatná. Vsaďte na styl, který odpovídá vaší firemní kultuře nebo oboru podnikání.

Zaměřte se na kvalitní nábytek, který něco vydrží, a budete se v něm cítit dobře. Od těžkých masivních stolů se v dnešní době upouští, protože oproti zákazníkovi vypadáte moc dominantně. Pořiďte si stůl rozumných rozměrů a k němu kupte jednu až dvě pohodlné židle pro zákazníka.

Do konferenčních místností pořiďte stůl, kde si všichni členové budou rovni. Do menších kolektivů se hodí i kulatý stůl. NA menší jednání vybírejte menší prostory, rozlehlá poloprázdná místnost je stejně nepříjemná, jako malá stísněná kancelář.

bily-pracovni-stul

Vsaďte na vkusné doplňky

Vkusné doplňky vytvoří v kanceláři nebo zasedací místnosti lidštější prostředí. Obraz tematicky spjatý s oborem podnikání nebo neutrální vzor ozvláštní nudné stěny. Skvělé jsou také živé květiny v květináči nebo zajímavé dekorační předměty.

Pokud si chcete kancelář vyzdobit předměty osobního charakteru, tak můžete. Ukážete svoji lidskou tvář. Držte se při zemi a nevytapetujte rodinnými fotkami celé stěny. Jedna či dvě fotografie bohatě stačí.

Do kanceláře neumisťujte zrcadla, která mohou rozptylovat. Stejně tak, se nehodí dlouhé závěsy a předměty se sexuální tematikou či odkazující na příslušnost k politické straně. Tyto předměty mohou spoustu lidí odradit. Kontroverzní témata nechte za dveřmi, na obchodní jednání se jimi nechcete zaobírat.

knihovny-do-pracovny

 

Zaměřte se na pohodlí, zpříjemní dlouhá jednání

Některá jednání se můžou nepříjemně táhnout a sezení na židli není kdovíjak pohodlné. U klienta nebo obchodního partnera si uděláte dobré oko, když mu navrhnete přesunout konverzaci na pohodlnější pohovku nebo do křesla. Sedací soupravy jsou běžným standardem mnoha kanceláří a dokážou zpříjemnit i úmorné a nepříjemné schůzky.